Security

UE

Pentru a va proteja fata de noua amenintare repreznetata de explozibili lichizi, Uniunea Europeana (UE) a adoptat noi reguli de securitate care limiteaza cantitatea de lichide pe care o puteti trece prin punctele de control de securitate.
Aceste reguli se aplica pentru toti pasagerii care pleaca de pe aeroporturi din UE, oricare ar fi destinatia.

Aceasta inseamna ca, la punctele de control de securitate, in plus fata de controlul privind celelalte obiecte interzise, veti fi supusi controlului si in privinta lichidelor pe care le transportati asupra dumneavoastra si in bagajele de mana.
Totusi, noile reguli nu limiteaza cantitatile de lichide pe care le puteti cumpara de la magazinele situate dincolo de punctul unde trebuie sa prezentati cartea de imbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de companiile aeriene din UE.

Noile reguli se aplica incepand cu data de 6 Noiembrie 2006 pe toate aeroporturile din UE, Norvegia, Islanda si Elvetia pana la o notificare ulterioara.

Ce este nou?

Atunci cand va faceti bagajele
Trebuie sa stiti ca va este permis sa luati doar cantitati mici de lichide in bagajele de mana. Aceste lichide trebuie sa fie in recipiente maxim de 100 mililitri fiecare. Trebuie sa introduceti aceste recipiente intr-o punga de plastic transparenta prevazuta cu element de inchidere/deschidere.
Capacitatea pungii nu trebuie sa depaseasca un litru pentru fiecare pasager

La aeroport

Pentru a ajuta personalul de securitate sa identifice lichidele trebuie sa :
– prezentati personalului de securitate spre examinare, toate lichidele pe care le aveti – va scoateti paltoanele, pardesiile si sacourile, acestea vor fi examinate separat – scoateti calculatoarele portabile si celelalte dispozitivele electrice mari din bagajele de mana, acestea vor fi controlate separat

Lichide:
– apa si alte bauturi, supe, siropuri
– creme, lotiuni si uleiuri
– parfumuri
– spray-uri
– geluri, inclusiv geluri de par si geluri de dus
– continutul recipientelor sub presiune, inclusiv spume de ras, alte spume si deodorante
– paste, inclusiv paste de dinti
– amestecuri de substante lichide si solide
– produse cosmetice pentru machiaj
– orice alte articole de consistenta asemanatoare

Ce nu se schimba?

Totusi vi se permite:
– Sa introduceti lichide in bagajele pe care le inregistrati – noile reguli au efect numai asupra bagajelor de mana
– Sa luati in bagajele de mana medicamente si produse cerute de un regim alimentar special, inclusiv alimente pentru copiii sugari, destinate folosirii pe durata calatoriei; vi se poate cere sa dovediti ca aceste lichide va sunt necesare
– Sa cumparati lichide, cum ar fi bauturi si parfumuri, de la magazinele din aeroporturi UE, situate dincolo de punctul unde vi se cere sa prezentati cartea de imbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de companiile aeriene din UE.
Daca aceste lichide sunt vandute in pungi speciale sigilate, nu le deschideti inainte de a fi supusi controlului de securitate, altminteri continutul pungii poate fi confiscat la punctele de control. Daca sunteti in transfer pe un aeroport din UE, nu deschideti punga inainte de a fi controlati pe aeroportul de transfer sau pe ultimul aeroport de transfer daca va transferati de mai multe ori.
Toate aceste lichide sunt suplimentare cantitatilor din pungile prevazute cu elementele de inchidere/deschidere mentionate mai sus.